Магията и символа на среброто


    

Argentum  /от лат. - сребро/, е познат в човешката история от хилядолетия насам и се използва в различни сфери на живота. Освен химичен елемент, среброто е част от групата на благородните метали. Среброто има различна символика. Още в Древността, народите са открили съвършените му качества и са го включили в своя бит и култура. Какво символизира благородния метал и защо в миналото, цената на среброто е била конкурентна на златото? 

    Уникалните свойства на среброто, го правят лесен и достъпен метал за обработка. Това поражда интереса на народите от прастари времена, да разгърнат своята креативност и да го приложат сред своите бижута, монети, прибори за хранене и др. Освен това, в медицината, сребърните йони са с признато лечебно действие.

    Какъв е символа на среброто в историята на древните цивилизации? В Египет са отдавали знакова почит към този благороден метал. Не са правили разлика между стойността на златото и среброто. Цената им е била равностойна и се е считало, че сребърните украшения са символ на богатство, надмощие и власт. Много корони на фараоните са били изработени в комбинация от злато и сребро. Още тогава, среброто се е обработвало с примес от мед - наричана още "стерлингова смес". Използвали са среброто и за пречистване на водата, чрез потапяне на нагорещено парче от метала.    В Средновековието, сребърните предмети са били неизменна част от ежедневието на аристокрацията. Знатни особи са украсявали  дворците си, със сребърни орнаменти и декорация. Среброто за тях, е бил един от най - значимия благороден метал. Задавали ли сте си въпроса - защо? Освен символ на заможност, богатство и елит, среброто е възприето и като метал с лечебни свойства. Поради тази причина, сребърните прибори за хранене, като чинии, лъжици, вилици и ножове, са били предпочитани, сред по - богатите в обществото. Приема се, че те подобряват вкусовите качества на храната и регулират киселинно - алкалния баланс на организма. Ако поставите пресни плодове в сребърен съд, те ще запазят свежестта си за по - дълго време. Вероятно знаете за поверието, свързано със захранване на бебето със сребърна лъжичка. То е обвързано с неоспоримия факт, че среброто е антимикробно средство за организма. Известни алхимици поддържат тезата, че сребърното съдържание в организма, може да се сравнява с наличие на втора имунна система - доказан ефект на сребърните йони. Ако решите да храните Вашето бебе със сребърна лъжичка, това няма да бъде демонстрация на богатство, а ще осигурите, оптимална антимикробна среда за бебешкия организъм.

    Действието на среброто върху човешкия организъм не приключва с това. Ако страдате от сърдечно съдови заболявания, се препоръчва носенето на сребърна гривна, на лявата ръка. Хомеопатията като наука, също защитава лечебното действие на метала. В аптеките, може да срещнете лекарствени продукти, като аргентум нитрикум, със съдържание на сребро. Често предписвани от лекарите, за успокояване на нервната система, а също и при диария, стомашни инфекции. 

    Необходимо е да отбележим, че среброто не понася на всеки човек, дори когато говорим за бижута. Окислението на метала е факт, при продължителна употреба. Съществува поверие и вярвания, че потъмняват само тези бижута, чиито притежател е егоист и човек без духовна култура. Всъщност, окислението е физически процес и може да се случи на всяка бижу, в зависимост от употребата. Също така, влагата и потенето на тялото, са предпоставки за бързо потъмняване на сребърните бижута. Често срещано явление през лятото, при по - пълните хора. Сребърни бижута, носени от малките деца, могат да потъмнеят и при наличие на висока температура, когато са болни. При лечение в болница, среброто се окислява, в резултат на различни процедури, на които се подлагат пациенти. Добре е да се премахват, преди постъпване в лечебно заведение. А как може да почистите потъмнелите, сребърни бижута, може да видите в нашата статия - тук.


    

    Среброто олицетворяваме със символа на Луната, поради сребристия и красив блясък на метала. Във всички отношения, то има значима роля в миналото, до наши дни. Бляскавия вид, лечебните свойства и лесната обработка, превръщат среброто в едно, практично средство, с различни приложения. Независимо под каква форма ще се използва, то е част от нашия живот и днес. Заради блясъка и сребристия цвят или заради ползите от неговото въздействие, върху организма - Вие преценете защо среброто си заслужава, да бъде част от живота ни!


Екип, Арт магазин - Сребърна бижутерия