Как да почистваме сребърните бижута?


    Среброто – бляскаво, красиво и практично! Един от най – предпочитаните метали за производство на бижута и предмети. Поради своята структура, среброто е подходящо, заради естествения си блясък, здравина и красота. Всеки от нас има поне едно сребърно бижу. От сребро се изработват пръстенигривниколиетаобеци и дори цели комплекти.

    

    Достъпните цени, на които се предлагат, позволяват бижутата от сребро да са така желани. В последните три години се забелязва тенденция за носене на сребърни бижута. Освен това, може да се каже, че среброто е винаги „на мода”, защото несъмнено, сребристия цвят на среброто, печели симпатиите на масова част от потребителите.

Причини, поради които се окислява среброто:
- Неусетно, след продължителна употреба, среброто придобива тъмен цвят. Това се случва, в резултат на окисляване. Процес, при който заради влагата и въздуха, повърхността на метала взаимодейства с кислорода и резултата е неприятния, тъмен цвят. Често срещано при пръстените и синджирите, поради факта, че човешкото тяло отделя пот, поради която риска от окисление на среброто е увеличен. Обикновено, през летния сезон, сребърните бижута са подложени на риск, поради интензивното потене, което предизвиква неприятния им тъмен цвят.

- Окисляване на среброто може да се причини , докато се къпете в минерален басейн с вашите, сребърни бижута. Повечето минерални води са с богато съдържание на сяра /S/, която влияе отрицателно. Резултата е тъмен, кафяв цвят по повърхността на бижутата, затова винаги ги сваляйте, преди влизане в басейн.
- Редовната употреба на бои за коса, при дамите, както и някои силни шампоани, може да предизвикат окисляване на бижуто, което носите и неусетно да го повредите. Преди да предприемете боядисване на вашата коса или измиване с шампоан, непременно премахнете сребърните бижута, които носите.

- Потъмняване на среброто и предизвикване на окисление, се среща и в случаи, когато бижутата са поставени в кутия за бижута, за продължителен период от време. Въпреки, че не ги използвате, те са предразположени към този процес. Още повече, че ако е започнало окисляване и не сте почистили бижуто, прибирайки го така в кутия, предизвиквате продължение на корозията върху среброто.

 

Почистване:
- Почистването на сребърните бижута и придобиването на съвършения им вид, може да стане, както с помощта на бижутер, така и в домашни условия.
- Преди да се прибегне до начините за почистване, е добре да сте наясно за стандарта на пробата при среброто. Чистата проба на среброто е 1000. Тя е твърде мека и неустойчива, затова в практиката, среброто се предлага с примеси, най – често с мед. Тази проба е позната като 925. Стандартна, качествена, издръжлива и по – малко предразположена към окисляване.
- Не бива да допускате потъмняване на среброто, но все пак, ако това се случи, веднага реагирайте и вземете мерки за качественото му почистване.
- При много бижута се срещат потъмнели участъци, за да се постигне определен, старинен ефект, поради намерението на производителя, бижуто да изглежда ,точно по този начин.


    1. Почистването основно може да се извърши от майстор – бижутер, който ще приложи метода на ултразвук, за професионално почистване на вашите бижута. Също така, разполага и с качествени препарати за почистване на сребро. Той ще ви посъветва през какъв период от време, е добре да почиствате вашите бижута. Почистването с ултразвук е почти задължително за синджирите, тъй като в домашни условия, трудно ще се справите сами и можете да предизвикате скъсване.

    2. Ако решите да предприемете почистване в домашни условия, ви съветваме да внимавате кои средства ще използвате. Често се препоръчват методи, при които се използват сода бикарбонат, четки, фолио и т.н. Използването на содата не е препоръчително, тъй като поставянето й директно върху сребърните бижута, може да предизвика надраскване на повърхността. Употребата на четките, с които да изтриете тъмните участъци, биха навредили и ефекта от надраскване е също толкова сигурен.

- Най – сигурния метод в домашни условия, за почистване на сребърни бижута, е чрез паста за зъби. Тук отново ще вметнем, в нея да няма твърди частици, които биха нагрубили повърхността на бижутата. Обилно нанесете паста за зъби, под течаща вода, почистете с мека кърпа.Ще постигнете отличен резултат. Ако тъмните участъци са повече или са засегнали бижуто в по – дълбока степен, повторете метода още веднъж.



    3. Може да опитате да почистите вашите, сребърни бижута и с памучна тъкан. След продължително триене, ще постигнете желания резултат.
- Средствата за почистване на сребро са много, но не винаги водят до желания резултат. Понякога блясъка се постига, но за сметка на надраскана повърхност. Освен това, съществуват много варианти, почистващи препарати за сребро, които са с ниско качество и може да доведат до дълбока корозия на метала. Не използвайте абразивни препарати, които сериозно вредят на среброто.
- Редовната поддръжка на сребърните ни бижута, зависи единствено от нас. Неизбежен е факта, че среброто подлежи на окисляване. Подбирайте ефективни методи за почистването, без да засягате съвършения вид и повърхност на вашите бижута.
Сребърните бижута са  един голям аспект от света на модата и дамската бижутерия. Много предпочитана и от мъжете, поради качеството и вида на метала.
За да бъдете като среброто – бляскави и стилни, можете да изберете вашето ново, сребърно бижу, в нашия сайт. Насладете се на богатото разнообразие от сребърни бижута, които предлагаме!


Приятно пазаруване!

Екип, Арт магазин - Сребърна бижутерия