Танзанит – скъпоценен камък на новото време


Всичко, което трябва да знаете за Танзанита! Научете всичко за този красив, рядък скъпоценен камък. Ще ви представим неговите свойства, естествена красота и защо той превръща бижутата в уникални и ценни находки.


Танзанит е сложен скъпоценен камък.Той всъщност е син зиозит и е част от групата минерали Епидот. Името му е отражение на единствения известен източник в Танзания. През изминалото половин десетилетие, той се превъръща в най-популярният цветен камък на пазара след синия Сапфир /Blue Sapphire/. Всички известни находища на Танзанит са ограничени до малка зона в Северна Танзания на място, наречено Мерелани, в близост до градът на скъпоценните камъни - Аруша. 


Това е единственият тип скъпоценни камъни с установено и непрекъснато нарастващо търсене, което има такова ограничено познато предлагане. Широко признато е, че настоящият ресурс на Танзанит може да бъде изчерпан само за няколко десетилетия и като такъв той стана известен като „скъпоценен камък с едно поколение“.

Танзанитът, както при Диамантите, и всички скъпоценни камъни се характеризира с конкретни качества – цвят, яркост, стойност на камъка.


Цвета на този уникален камък лесно може да се разпознае, тъй като се среща в ярко син, наситен цвят със съблазнителен блясък. Способността му да пречупва светлината по невероятен начин, е най-силното му качество. Танзанитът е много чувствителен към светлината и това се дължи на факта, че е трихроен. Това означава, че танзанитът може да изглежда много по-различно вътре при (жълтеникава) светлина, от колкото навън, при дневна светлина. Поради тази причина геолозите приемат стандарт за степенуване, за да са сигурни, че когато класират танзанитите, правят правилно сравнение. Стандартът за класиране за всички цветни скъпоценни камъни и диаманти е North Daylight Equivalent /NDY/, който е около 5 500 келвина.


Стойността на Танзанита се влияе от качеството на първичната суровина. Цветът е най-важният стойностен фактор, а по-дълбоките, наситени цветове се характеризират с по-високи цени. Яснотата също играе важна роля и колкото по-близо до безупречния Танзанит е, толкова по-ценен е той.


Докато Танзанита всъщност е по-рядък от Диаманта, цената му е много по-ниска. Експертната оценка на този камък е на значително ниво, поради уникалните му свойства, както визуално, така и структурно. Определено цената му си заслужава, защото всяко едно бижу, изработено от този камък и метали, като злато и сребро, се превръща в истинско съкровище с неустоим блясък.

Най-големият Танзанит, официално вписан в книгата на рекордите на Гинес, и най-големият в Света първичен Танзанит, е 16,839 карата (3,38 кг) камък, добит от Tanzanite Oneпрез 2005 г.


Магазин Арт – Сребърна бижутерия допълни своята колекция със сребърни бижута в съчетание с камък Танзанит. Не пропускайте да разгледате нашите модели, които са отличен вариант за аксесоари, за специалните ви поводи. Много наши клиенти, избират бижутата с Танзанит, като оригинални подаръци за любимите си хора. Всички модели разгледайте тук.